Czy miód jest już dojrzały?
Po czym poznać, że miód jest już gotowy do odwirowania? (…)
Po czym poznać, że miód jest już gotowy do odwirowania? (…)
Tuż po nasiedleniu ulika weselnego poddaje się matecznik, z którego w ciągu kilkudziesięciu minut wygryza się młoda matka. (…)
Takiej intensywności prac już dawno w pasiece nie było. I wcale nie mówimy o pszczołach. Nasiedlanie ulików weselnych to praca całego zespołu ludzi. (…)
Rodzinki weselne zimowane są w ulikach typu mini plus. Wraz z pierwszym oblotem wiosennym rozpoczyna się ich intensywny rozwój. (…)
Systematyczny dopływ świeżego pyłku i nektaru motywuje pszczoły do intensywnego rozwoju. Gdy pszczoły wypełniają już całe gniazdo, lub rozpoczęło się intensywne naktarowanie musimy powiększyć pojemność gniazda. Niewielkie ilości nektaru mogą być gromadzone w gnieździe, lecz właściwym miejscem na jego składowania jest miodnia. (…)
Wiosną po oblocie oczyszczającym, przezimowane rodziny zaczynają się intensywnie rozwijać. Pierwszy pyłek i nektar z wierzby sprzyjają rozwojowi, wskutek czego przybywa coraz więcej młodych pszczół. (…)
Pierwszy tegoroczny pożytek to wierzba. Pszczoły, zachęcone piękną słoneczną pogodą, pracują niestrudzone. (…)
Wiosenny przegląd rodzin pszczelich wykonujemy gdy temperatura w ciągu dnia wzrasta do 18 stopni. Przy niższych temperaturach nie otwieramy gniazd, aby ich nie chłodzić. Utrzymanie stałej temperatury sięgającej 35 stopni sprzyja intensywnemu rozwojowi wiosennemu. (…)
Po pierwszym niepowodzeniu w przyjęciu matki poddaliśmy kolejną i sprawdzamy, czy tym razem matka została przyjęta. (…)
Wiosna! W pasiece zaczyna się ruch. Zaglądamy do rodzin pszczelich, żeby zobaczyć jak przetrwały zimę. (…)