Czy miód jest już dojrzały?

Po czym poznać, że miód jest już gotowy do odwirowania?

Okres wiosenny sprzyja bujnemu rozwojowi roślin. Pojawia się pierwszy pyłek i nektar. Obfite nektarowanie sprzyja rozwojowi rodziny pszczelej oraz intensywnemu magazynowaniu nektaru w miodni. Niekiedy pszczelarz ograniczony ilością korpusów miodni zmuszony jest odebrać część miodu aby stworzyć miejsce na kolejne jego porcje.  Jak rozpoznać kiedy nektar został już przerobiony na miód. najprostsza metodą byłoby użycie refraktometru. Niestety nie zawsze posiadamy go w domu a już na pewno nie zabieramy go do pasieki. W praktyce za dojrzały miód uznaje się zgromadzony i zagęszczony nektar w komórkach plastra, z  których podczas potrząśnięcia ramki nie wylewają się krople nektaru. Próbę najlepiej przeprowadzać porankiem, zanim pszczoły rozpoczną intensywne loty. Innym znakiem jest poszycie plastra woskowymi wieczkami w 2/3 jego wysokości.

IMG_8388

img_5674Świeży nektar w komórkach plastra

 

IMG_5602

Dojrzały, zasklepiony miód w co najmniej  w 2/3  wysokości ramki.

 

IMG_8313Plaster miodu całkowicie poszyty.